Banner
Banner
Banner
Home China Landeninformatie
Engels
Banner
Landeninformatie China PDF Afdrukken E-mailadres
Keizerlijk paleisNa vele eeuwen van keizerlijke heerschappij werd in 1920 de Chinese Communistisch Partij opgericht. In 1949 vond de machtsovername onder Mao Zedong plaats en was China daadwerkelijk een communistische staat gewor­den. In deze periode vonden grote hervormingen plaats, die het land meer en meer communistisch moesten laten zijn.

Echter, met de dood van Mao ZeDong in 1976 en de komst van Deng XiaoPing begon China aan haar "open deur" politiek. Sinds de tachtiger jaren is er sprake van een geleidelijke liberalisering van de economie en de politiek, waardoor de huidige socialistische markteconomie is uitgegroeid tot één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Gedurende de jaren negentig en daarna maakt China een ongekende economische groei door, die helaas voorbij gaat aan de armere rurale bevolking. Een groei van gemiddeld 8-10% gedurende deze jaren blijft zich tot de huidige dag voorzetten.

Met een oppervlakte van 9.571.300 km2 is China het op twee na grootste land ter wereld.

China heeft momenteel een bevolking van ruim 1,3 miljard mensen. Zo'n 90% hiervan bestaat uit Han, de eigenlijke Chinezen. De overige 10% is verdeeld over zo'n 55 bevolkingsgroepen waaronder Tibetanen, Koreanen, Uyguren, Kazakken, enz. Deze minderheden hebben wel 60% van het totale grondgebied in gebruik! Ruim 70% van de bevolking is afhankelijk direct of indirekt van inkomsten uit de landbouw. Meer en meer worden de inkomsten aangevuld uit werk in de bouw: China is bezig aan een groot urbanisatie plan. Echter de achterblijvers in rurale gebieden krijgen het daar nog moeilijker.

Men zegt wel dat er geen land is waar de tegenstelling tussen stad en platteland groter is dan in China. Terwijl de levensstandaard in veel van de steden met het Westen is te vergelijken, is het grootste deel van het platteland nog sterk verouderd. Nog altijd bestaat zo'n 60% - bijna 800 miljoen zielen - van de bevolking uit boeren!

Taiyuan StadRotswoning

 

China19.png

© 2017 Agrinas